Bouwkavel kopen en dan..?

Stel je voor dat je de droom hebt om je eigen huis te bouwen. Je hebt je oog laten vallen op een bouwkavel en bent helemaal enthousiast.

Maar dan besef je dat er veel meer komt kijken bij het kopen van een bouwkavel dan je had gedacht.

  • Waar moet je rekening mee houden?
  • Wat zijn de valkuilen en obstakels die je moet overwinnen?
  • En hoe zorg je ervoor dat je de beste beslissingen maakt?

Het kopen van een bouwkavel kan een ingewikkeld proces zijn. Er zijn veel factoren om te overwegen, zoals de locatie, de grootte van het perceel, het bestemmingsplan, de bouwvoorschriften en de financiering.

Bovendien is het een grote investering die je niet zomaar wilt doen zonder zeker te weten dat je de juiste keuze maakt.

best seinheuvel bouwkavels

Tips bij het kopen van een bouwkavel

Als je niet de juiste aanpak kiest, kan het kopen van een bouwkavel een nachtmerrie worden.

Je kunt te maken krijgen met verborgen kosten, juridische problemen, bouwvertragingen en nog veel meer.

Bovendien kan het bouwen van een huis een stressvolle ervaring zijn als je niet weet wat je doet.

Maar maak je geen zorgen!

Met de juiste aanpak kun je deze problemen vermijden en je droomhuis bouwen zonder al te veel stress.

Hieronder vind je enkele tips om je te helpen bij het kopen van een bouwkavel:

Tips bij het kopen van een bouwkavel

  • Doe je onderzoek – Leer zoveel mogelijk over de bouwkavel voordat je hem koopt. Controleer het bestemmingsplan, de bouwvoorschriften en de omgevingsfactoren. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je kunt bouwen en wat niet.

  • Werk samen met professionals – Huur een architect, een bouwkundig adviseur en een aannemer in om je te helpen bij het plannen en bouwen van je huis. Zij hebben de ervaring en kennis om je te helpen bij het navigeren door het proces.

  • Stel een budget op – Bepaal hoeveel je wilt en kunt uitgeven aan het kopen van de bouwkavel en het bouwen van je huis. Houd rekening met alle kosten, inclusief de bouwmaterialen, arbeidskosten, vergunningen en belastingen.

  • Wees geduldig – Het bouwen van een huis kost tijd. Wees geduldig en laat je niet verleiden om dingen overhaast te doen. Neem de tijd om de juiste beslissingen te nemen en zorg ervoor dat je tevreden bent met elke stap van het proces.

Roweco_bouwkavels_overzicht_pannenschuur_buiten

Wat zijn de bijkomende kosten van een bouwkavel kosten koper?

Naast de kosten van de bouwgrond zijn ook de kosten van de overdrachtsbelasting belangrijk om rekening mee te houden. Dit is over het algemeen 6% van de prijs van de grond. Wanneer de gemeente de grond al heeft klaargemaakt, dan betaal je 21% BTW over de koopsom in plaats van de eerdergenoemde overdrachtsbelasting.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van
een bouwkavel?

Een bouwkavel is een stuk grond (kavel), waarop volgens het bestemmingsplan van de gemeente, huizen of bedrijfspanden mogen worden gebouwd. Kavels worden vaak verkocht aan eigenaren die een woning of bedrijfspand willen (laten) bouwen.

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden
voordat je een bouwkavel gaat kopen: 

   Op wat voor bestemming rust de kavel? Woonbestemming, werkbestemming, woonwerkbestemming of agrarische bestemming?

   Zit er een schoongrondverklaring bij? Is de bouwkavel ‘bouwrijpʼ?

   Hoe is de grondgesteldheid van de bouwkavel? 

Wat is een kavel met woon-werkbestemming? 

Een bouwkavel is een stuk grond (kavel), waarop volgens het bestemmingsplan van de gemeente, huizen of bedrijfspanden mogen worden gebouwd. Kavels worden vaak verkocht aan eigenaren die een woning of bedrijfspand willen (laten) bouwen.

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden
voordat je een bouwkavel gaat kopen: 

   Op wat voor bestemming rust de kavel? Woonbestemming, werkbestemming, woonwerkbestemming of agrarische bestemming?

   Zit er een schoongrondverklaring bij? Is de bouwkavel ‘bouwrijpʼ?

   Hoe is de grondgesteldheid van de bouwkavel? 

Wat is een kavel met agrarische bestemming?

Een agrarische bestemming is een bestemming die uitsluitend gebruikt dient te worden voor bijvoorbeeld melkveehouderijen of akkerbouwbedrijven.

.”Een kavel gekocht. Super! Maar dan? De gebruikelijke zoektocht online leed ons langs de bekende partijen, maar ook RoWeCo. Voor ons de underdog. Afspraken maken dan maar. Ook RoWeCo. Of het bij ons thuis mocht i.v.m. de kinderen. “Geen probleem”, zei Dennis aan de Wiel. “Deze week?”. Bij een ander konden we pas over 2 maanden terecht, maar Dennis diezelfde week. Sindsdien heeft Dennis ons versteld doen staan van zijn bereikbaarheid, responsiviteit en eerlijkheid. Alles gaat snel, als je dat wil. En duidelijk. Dennis is een echte topper, ze gaan ver komen. De andere heren Tim en Rob hebben wij geen contact mee gehad. Als je fijn, snel en goed geholpen wil worden. Nodig ze dan uit, daarna heb je je keuze waarschijnlijk gemaakt. En…vergeet niet te genieten, een huis bouwen is een feestje”.

Simon Nab

Een bouwrijpe bouwkavel met een schoongrondverklaring

Een schoongrondverklaring (verkennend bodemonderzoek of partijkeuring) is een juridische verklaring waaruit blijkt dat de grond waarop gebouwd gaat worden niet verontreinigd is met stoffen die worden benoemd in de ‘leidraad bodemsanering’. Voordat men begint met bouwen op een kavel moet ervoor worden gezorgd dat de grond ‘bouwrijp’ wordt gemaakt. Het is dus best belangrijk om zo’n bodemonderzoek te laten doen.

Hoe is de grondgesteldheid van de bouwkavel?

Door een sondering uit te voeren kom je achter de grondgesteldheid van de bouwkavel waar je op wilt bouwen. Een sondering meet hoe de druk en kleefkracht zijn zodat onze constructeurs kunnen berekenen of er grondverbetering nodig is en of er palen geplaatst moeten worden.

Roweco Wonen helpt je met de vervolgstappen

Zodra er bekend is waar je wilt bouwen zal in overleg met Roweco Wonen gekeken worden naar jouw bouwwensen en word je vrijblijvend geïnformeerd over de haalbaarheid van de bouw. De aanvraag van de bouwvergunning en het initiatiefplan wordt volledig door Roweco Wonen geregeld. Houd rekening met de behandeltijden:

   Gemiddeld bedraagt de behandeltijd van het initiatiefplan 6 weken

   De behandeltijd van de bouwvergunning is 8 weken. Na goedkeuring van de gemeente hebben omwonenden nog 4 weken de tijd om
eventueel bezwaar te maken.

Van idee tot werkelijkheid.
Roweco Wonen realiseert jouw droomhuis van A tot Z!

 

Geen huis is hetzelfde. Roweco Wonen maakt altijd iets op maat. Daarom verwerken wij jouw wensen graag bij ons op het kantoor. Neem contact op of kom langs in onze showroom voor meer informatie. We adviseren je graag over alle mogelijkheden, passend bij jouw budget en wensen.

Bouwkavels Roweco Wonen

Op deze kaart vind u een overzicht van alle beschikbare bouwkavels waar u een huis kunt laten bouwen.