Een energiezuinig huis bouwen is een investering voor uzelf en het milieu, die marktvoordelen opbrengt ten opzicht van de huidige nieuwbouw. Een lage energiewoning, zoals we duurzame woningbouw ook wel noemen, is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt u ook ontzettend in de energiekosten.

1 januari 2020 was een belangrijke datum. Waarom? Omdat vanaf dat moment alle nieuwe gebouwen bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Hieronder bespreken we allereerst kort de termen BENG en ZEN (Zeer Energiezuinige Gebouwen), omdat deze termen steeds concreter en belangrijker worden naarmate de tijd verstrijkt.

 

Wat zijn de wettelijke eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG)?

Er zijn 3 eisen of BENG-indicatoren opgesteld voor nieuwbouw. Er worden ook al beleidsplannen voorbereid voor zeer energiezuinige bestaande gebouwen.

De 3 BENG-indicatoren zijn de volgende:

  1. Energiebehoefte
  2. Primair fossiel energiegebruik
  3. Aandeel hernieuwbare energie

 

Wanneer voldoet een woning aan de BENG-eisen?

Met verschillende innovatieve technieken kan er worden voldaan aan de zogenaamde BENG-eisen in de woningbouw.

  • Boosterwarmtepompen. Deze zorgen voor een betere energieprestatie in de woningbouw.
  • Integratie van PV panelen.

 

Voor meer informatie over deze wettelijke eisen verwijzen we u graag door naar het artikel dat de RVO schreef over BENG.

energiezuinige woningbouw

Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN)

Met het programma Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) wordt door de 4 brancheverenigingen (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en de minister van BZK) getracht een kanteling in de woningmarkt te realiseren.  Energie moet niet langer een kostenpost worden, maar eerder een unieke reden om tot aanschaf over te gaan.

Het belangrijkste binnen dit programma zijn tevreden bewoners, waarbij extreem goed gelet wordt op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit en betaalbaarheid van de woning. Biedt een woning straks zeer lage, stabiele energiekosten, die vrijwel terug te dringen zijn tot nul? Dat is de belangrijkste vraag waar bovenstaande partijen antwoord op willen geven.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van dit programma?

  • Drie keer per jaar zal er een platformbijeenkomst plaatsvinden;
  • Daarnaast zullen er kleinere bijeenkomsten voor themagroepen worden georganiseerd;
  • Kennisoverdracht via de Lente-akkoord website en de nieuwsflits, en via de brancheverenigingen;
  • Publicatie van brochures, factsheets, instrumenten e.d. waar nodig of gewenst.

 

lente akkoord tijdlijn

 

Hoe wordt een lage energiewoning gebouwd?

Wij bieden u vele mogelijkheden als het gaat om een energiezuinig huis bouwen. Een lage energie woning bouwen begint bij Rowecobouw met het ontwerpen van een schets. Hierin kunt u direct uw wensen aangeven die direct in het ontwerp verwerkt kunnen worden. Daarnaast kunt u uw eigen huis ontwerpen.

U heeft bij ons de keuze om geheel naar eigen wens een huis te bouwen. Dit houdt in dat u helemaal vrij bent in het ontwerp. Wij kijken samen met u naar de technische uitvoerbaarheid.

Wij bieden daarnaast een compleet overzicht met woningen aan. Deze huizen zijn standaard voorzien van zonnepanelen en een hybride cv-ketel. Naar wens kunnen we dit uitbreiden met allerlei slimme energietoepassingen en andere technische snufjes op het gebied van klimaatbeheersing.

Tevens kunnen wij ook de volledige inrichting van uw huis verzorgen. Het leggen van een vloer, een kwalitatieve keuken enzovoort: Rowecobouw is uw totaalleverancier!

 

Passief huis bouwen behoort ook tot de mogelijkheden

Onze energieneutrale woningen zijn al laag in energieverbruik, maar het passief bouwen van een huis legt daar nog een schepje bovenop.

Een passief huis moet voldoen aan een passiefhuis-certificaat.

 

Passief huis certificaat

 

 

 

 

 

 

Dit houdt in dat een passiefhuis niet meer dan 15kWh/m² mag verbruiken. Wie kiest voor een passief huis, verbruikt tot 4x minder energie dan een gemiddelde nieuwbouwwoning!

Door een passief huis te bouwen bespaart u op de energierekening en verminderd u de belasting op het milieu. Bent u geïnteresseerd of wilt u een prijsindicatie?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. Heeft u al een offerte? Wij vergelijken kosteloos uw offerte zodat u een een realistische vergelijking krijgt.

Offerte vergelijken

 

Rowecobouw als duurzame aannemer

Voor zowel particulieren als ondernemers bouwen wij lage energiewoningen. Wij zijn voor losse projecten als collectieve duurzame woningbouw dé duurzame aannemer van Nederland.

Onze woningen worden volgens het bouwbesluit gebouwd én zijn zo ingericht dat het energieverbruik wordt beperkt.

Bouwbesluit

Bij Rowecobouw betekent duurzame woningbouw:

  • Altijd een vaste eindprijs
  • Lage CO² uitstoot
  • Uw huis laten draaien op groene energie
  • Beperking van energie verbruik
  • Het terugverdieneffect

Wilt u meer informatie over een energiezuinig huis bouwen? Wij spreken graag met u af voor een persoonlijk gesprek. Hierin kunnen wij u duidelijk uitleggen wat de mogelijkheden zijn en luisteren wij graag naar uw wensen.

Afspraak maken