Wat is luchtdicht bouwen?
Luchtdicht bouwen is het voorkomen van luchtstromen die ongecontroleerd door een woning stromen door alle ongewenste kieren en naden in een gebouw of woning dicht te maken. In-en ex-filtratie wordt hiermee voorkomen.
Wanneer er ongewenst lucht van buiten naar binnen stroomt spreken we van infiltratie. Wanneer het omgekeerde zicht voordoet en er ongewenst lucht de woning verlaat van binnen naar buiten spreken we van ex-filtratie.
Waarom luchtdicht bouwen?
Energiezuinig bouwen is iets wat we steeds vaker zullen gaan zien in de toekomst. Zeker nu de overheid de normen van de EPC de laatste jaren continu blijft aanscherpen. Luchtdicht bouwen wordt gezien als een zeer belangrijke pijler binnen het energiezuinig bouwen en neemt een prominente rol in tijdens het bouwen van een woning.
Luchtdichting is binnen de EPC-norm erg belangrijk. De techniek is milieuvriendelijk en de duurzaamheid neemt door deze bouwtechnische principes van luchtdicht bouwen toe.
Met deze techniek worden binnen een gebouw in een rap tempo temperaturen bereikt die voor iedereen prettig aanvoelt en daarbij wordt de temperatuur behouden. Het gevolg is een lager energieverbruik en de CO2 uitstoot is minder.
Hoe moet je luchtdicht bouwen?
Om een gebouw volledig luchtdicht te maken, is het aan te raden om aan de binnenzijde van de isolatielaag een continue en luchtdichte laag aan te brengen.
In het geval van een ademend gebouw zal er echter geen volledig luchtdichte schil aanwezig zijn en zullen er op verschillende plekken in het gebouw spleten en kieren aanwezig zijn.
Het is dus belangrijk om bij het ontwerp van een gebouw rekening te houden met de gewenste mate van luchtdichtheid.
Wat zijn de belangrijkste redenen om luchtdicht te bouwen?
Graag zouden we nog een aantal dingen willen opsommen rondom luchtdicht bouwen. Het minimaliseren van ongewenste luchtstromen door de kieren van een gebouw is belangrijk om de volgende redenen.
- Comfort: Een lek in de gevel kan zorgen voor problemen rondom comfort. Mensen krijgen last van de tocht. Door het dichten van deze kieren wordt de tocht door het gebouw tot een minimum teruggebracht.
- Vermindering energieverlies: Luchtlekken zijn verleden tijd. De lucht die de woning binnenkomt hoeft niet steeds opnieuw te worden opgewarmd in de koude wintermaanden en hoeft ook niet afgekoeld te worden in de warmere zomermaanden.
- Waterdicht: Door de zuigende werking van de lucht die naar binnen komt (infiltratie) kan vocht diep doordringen tot in de constructie en op deze manier kan er lekkage ontstaan.
- Wering van geluid: Door een gebrek aan luchtdichtheid kan het weren van geluid flink tegenvallen. De geluidsisolatie verminderd door deze luchtlekken, met name de hogere tonen.
- Voorkomen van vochtproblemen door condens: Als de constructie niet luchtdicht is stroomt er vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan warme binnenlucht gaan condenseren. Met schade als gevolg en bouwelementen die minder lang meegaan.
- Geurhinder: Daar waar luchtstromingen zijn kan geurhinder ontstaan.
- Brandwerende functie: Brandontwikkeling kan ontstaan op de plekken waar openingen of kieren en naden zitten in de thermische schil. Dit wil je uiteraard voorkomen.
Is luchtdicht bouwen verplicht?
Bij het laten bouwen van een huis in Nederland is het noodzakelijk om rekening te houden met de luchtdichtheid. De voorschriften met betrekking tot luchtdicht bouwen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en worden voortdurend strenger gehandhaafd. Het is daarom van groot belang om hier tijdens het bouwproces voldoende aandacht aan te besteden.
Is luchtdicht ook dampdicht?
“Dampdichte materialen zijn altijd luchtdicht, maar luchtdichte materialen zijn niet altijd dampdicht!”
Eisen voor het luchtdicht bouwen in 2021 & 2022 / 2023
Vanaf 2021 worden de eisen aan de luchtdoorlatendheid van gebouwen in Nederland aangescherpt volgens het Bouwbesluit.
In de praktijk worden vaak hogere eisen gesteld dan deze maximale eisen. Als u een gebouw bouwt of verbouwt, bent u verplicht om te voldoen aan de voorschriften in het Bouwbesluit. Bij de oplevering zal er strenger worden gecontroleerd of het gebouw aan deze eisen voldoet.
De controles worden steeds strenger, waarbij vanaf 1 januari 2021 de BENG norm zijn intrede doet. In 2022/2023 wordt de Wet Kwaliteitsborging van kracht. Daarnaast wordt de MPG-norm al sinds 2018 gehanteerd.
MPG-norm
MPG staat voor ‘Milieu Prestatie Gebouwen’. De MPG-norm zegt iets over de duurzaamheid van een gebouw. Het geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een nieuwbouwwoning zijn toegepast.
Vanaf 1 januari 2018 geldt er een maximale grenswaarde van 1.0.