Eigen huis bouwen in 7 stappen

1

Een eerste afspraak

Het is een droom van veel mensen, zelf een huis bouwen. Ook spannend, want veelal dient in een korte tijd veel vragen te worden beantwoord. De uitgangspunten van de gemeente staan in het beeldkwaliteit- en/of bestemmingsplan. Maar wat zijn de mogelijkheden en bijhorende kosten om je droomhuis te realiseren? Passen de woonwensen binnen het budget? Wanneer is de begroting volledig? Wat betekent gasloos bouwen? Wat betekent prefab bouwen?

Middels een afspraak bij ons op kantoor in Breda, geven wij je advies, overzicht, planning en rust. Bekijken de showroom met diversen mogelijkheden en vertalen wij je woonwensen naar een passende begroting.

Documenten en/of stappen die je kunt voorbereiden voor het gesprek:

   Bestemmings- en/of beeldkwaliteitsplan

   Kavelpaspoort

   Een opzet van gewenste ruimte(n) op de begane grond en/of verdiepingen

   Voorkeur eventuele materialen (bijv.: wel/niet onderhoudsarm bouwen)

   Foto’s of voorbeelden van woningen / indelingen / details

De aannemingsovereenkomst is ondertekend voor de bouw van deze mooie vrijstaand nieuwbouw woning, bouwplan Liverdonk te Helmond
huis-bouwen-tekeningen
2

Uitwerking schetsontwerp

Op basis van de geïnventariseerde woonwensen, één of meerdere gesprekken en begrotingen met (hand)schetsen, wordt door de architect een volledig schetsontwerp uitgewerkt. Op het schetsontwerp komen de gevelaanzichten, een 3D-aanzicht, plattegronden, doorsnede, situatie en materiaalstaat. Het schetsontwerp wordt met je besproken en waar nodig verder aangepast alvorens het wordt ingediend voor een vooroverleg bij de gemeente.  Bij een vooroverleg wordt het ontwerp van de woning getoetst aan het geldend bestemmingsplan en indien van toepassing voorgelegd aan de commissie ruimtelijke kwaliteit (Welstand).

Binnen deze stap worden onderstaand voorbereidingen voor je verzorgd:

    Afspraak bij de steenhandel voor de keuze gevelsteen en/of dakpan

    Uitvoeren van de sonderingen

    Uitvoeren aanvullende onderzoeken (bijv. bodemonderzoek, PFAS)

3

Uitwerking aanvraag omgevingsvergunning

Nadat het schetsontwerp positief is beoordeeld bij het vooroverleg wordt de aanvraag omgevingsvergunning voor je nieuwbouw woning compleet uitgewerkt en binnen een termijn van 8 weken ingediend bij de gemeente. Onderdelen binnen een aanvraag omgevingsvergunning zijn o.a. de constructieberekeningen, detailtekeningen, daglicht- en BENG berekeningen.

De aanvraag omgevingsvergunning wordt binnen een termijn van 8 weken door de gemeente getoetst en verleend. De gemeente mag de termijn van 8 weken éénmalig verlengen met een termijn van 6 weken. Dit kan zijn door bijvoorbeeld drukte of openstaande vragen. Na de termijn van 8 of 14 weken wordt de aanvraag ter inzage gelegd voor een termijn van 6 weken. Als deze termijn is afgerond, is de omgevingsvergunning onherroepelijk.

 

woning bouwen schetsontwerp
voorbeeld schetsontwerp woning Rowecobouw
4

Keuzes maken

Nadat de aanvraag omgevingsvergunning is ingediend bij de gemeente, bereid je samen met Roweco Wonen en de door jullie gekozen keuken- en badkamerspecialisten een aantal definitieve uitgangspunten voor. Het aantal te maken voorbereidingen is afhankelijk van de uitvoering van de nieuwbouw woning (casco of sleutelklaar). De keuzes worden afgestemd binnen een termijn van 1-5 weken nadat de vergunning aanvraag is ingediend.

   Keuze in keuken- en badkamer opstelling, verzorgen installatie tekeningen

   Bepalen draairichtingen van binnendeuren, draaikiepramen en loopdeur                   posities (bij terrasdeuren of een set garagedeuren)

   Definitieve keuze uitvoering binnen- en buitendeuren met deurbeslag

   Sparingen / voorbereidingen in de betonvloeren (elektra / loodgieterswerk)

 

5

Overleg installateurs / definitieve bestellingen

Op basis van de opgenomen hoeveelheid installatiewerk in de technische omschrijving worden afspraken ingepland met de elektricien en loodgieter. Naast de algemene kennismaking wordt de technische kennis verder gedeeld en bespreken jullie samen de posities en uitgangspunten van de gewenst installaties. De afspraken worden ingepland in een termijn van 6-8 weken nadat de vergunning aanvraag is ingediend.

Reserveringen van bouwmaterialen worden omgezet naar definitieve bestellingen, installaties worden definitief en de bouwplanning wordt geoptimaliseerd.

Binnen deze stap worden onderstaand voorbereiding(en) voor je verzorgd (bij uitvoering van een sleutelklaar woning):

    Aanvraag tijdelijk bouwstroom- met bouwwater aansluitingen

groene vinkjes
woning bouwen samen met rowecobouw
6

Uitvoeringsfase

Start bouw, altijd een feestelijk moment! Uw nieuwbouw woning wordt tastbaar.

Bij de aanleg van de fundering lijkt de woning zo klein, maar zodra de buitenmuren worden geplaatst ontstaat het volume.

Door een juiste uitvoeringsplanning volgen de ruw- en afbouwfasen elkaar in passend tempo op. Om de 2-3 weken volgt een werkoverleg op de bouwplaats.

 

7

Oplevering nieuwbouw woning

Gefeliciteerd! De woning is gereed om en klaar voor oplevering. Je krijgt een aantal weken voor oplevering de definitieve opleverdatum.

Dit geeft je als opdrachtgever een gelegenheid om bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis (VEH) in te schakelen.

Als onafhankelijk bouwkundig adviseur keuren zij visueel de woning.

De oplevering van deze mooie kubistische woning is net afgerond. Kenmerken van de woning zijn asymmetrisch, strakke lijnen en grote glasoppervlakten.

De zekerheid van bouwen met Roweco Wonen

Roweco Wonen biedt jou als koper een aantal zekerheden voor de toekomst. Met onderstaande keurmerken en certificaten garanderen wij: een aannemer die is aangesloten bij Bouwgarant en/of Woningborg. De kwaliteit van de woning. De afbouw van uw woning. Garantieverplichtingen.

Bekijk de mogelijkheden van jouw budget

Wil je een overzichtelijke prijsopgave? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Woon jij binnenkort in een Roweco woning net zoals deze opdrachtgevers?

gerealiseerde woning van Rowecobouw

Ons model RW22 opgeleverd in Hendrik Ido Ambacht

Zie hier de video's en foto's

gerealiseerde woning van Rowecobouw

Ons model RW03 opgeleverd in Dinteloord

Zie hier de video's en foto's

gerealiseerde woning van Rowecobouw

Ons model opgeleverd in Breda

Zie hier de video's en foto's

gerealiseerde woning van Rowecobouw

Ons model Bungalow opgeleverd in Oosterhout

Zie hier de video's en foto's.

Vandaag een vraag?
Morgen onze reactie!

 

Een eigen huis bouwen roept een hoop vragen op:

   Waar kan ik een huis laten bouwen?

   Met welke kosten moet ik rekening houden?

   Krijg ik te maken met absurde meerkosten?